Rok tramvajáka – 11. týden

Pondělí 9. 3. 2020

7/1 – 127 km

V pondělí odpoledne nastupuju na linku 7. Ráno mám ještě meeting s týmem ohledně školního projektu a po zastávce v menze u Národní třídy utíkám na Anděl. Jedenáct hodin na lince 7 jsem měl naposledy před svou nemocí a nemám na to úplně dobré vzpomínky. Bylo to tenkrát utrpení, kdy jsem se dopoval prášky, abych směnu alespoň dojezdil.

Když čekám na Andělu na svůj vlak, překvapí mě vlaky linky 9, 10, 15 a 16 projíždějící Nádražní ulicí. Brzy se dozvídám, že na Bertramce došlo k vážné nehodě tramvaje a automobilu. Dokonce jsou na místě zranění. Nyní jsem opravdu rád za linku, která se tomuto úseku vyhne. Brzo zjišťuji, že dnešní směna má od té nedávné daleko. Počasí sice zrovna nepřálo, stále je to staré zachmuřené březnové odpoledne, ale směna je klidná, já se cítím dobře a spokojeně se vozím z Radlické na Černokosteleckou se svou Škodou 15T.

Škoda 15T v obratišti Radlická (foto vlastní)

Jak jsem již říkal, před směnou jsem navštívil univerzitní menzu a kromě oběda jsem si zde pořídil i večeři na tuto dlouhou směnu. Co mi ale na směně chybělo byla káva. S radostí jsem tedy objevil novou kavárnu přímo na konečné Radlická, která na svém místě nahradila původní fastfood pizzu, která se zavírala během mého kurzu. Jako vstřícný krok navíc kavárna nabízí nám řidičům slevu. Díky milé obsluze jsem ještě spokojenější a budu se sem rád při směnách na sedmičce nebo dvacet jedničce vracet.

Kolem osmé má kavárna pochopitelně již zavřeno. Kafe mám však v termosce. (foto vlastní)

I díky kávě se udržuji v pozornosti až do pozdních večerních hodin. Radlická ulice je již otevřená a my jezdíme standardně přes zastávku Na Knížecí. Mizí tedy jedna z výhod, to jest manipulační zatažení do vozovny Motol. Ale co. Alespoň ještě svezu nějaké cestující, kterým se cesta na Anděl hodí.

Nakonec však jedu skoro sám, cestou ke mně nastoupí asi 3 cestující. Po příjezdu do Motola se dozvídám, že zatahuji na objízdnou kolej, což je pro mě celkem nezvyklé. Zatím jsem odtud pokaždé jen vyjížděl. Depáci mě uklidňují („Všechny výhybky si hodíš doleva!“), no dobrá, jde se na věc. Podle očekávání je vše bez starostí. A díky tomu, že nemusím otevírat vrata do haly odcházím do výpravny ještě dříve než normálně. Vrátím „noty“, klíče a pracovní výkazy a utíkám domů.

Úterý 10. 3. 2020

Volno

Úterý je školní den. V poledne mě čeká plavání a poučen z minulého týdne mám jen lehkou snídani. Dopoledne se dozvídám, že se budou dnes zavírat po základních a středních školách i univerzity. To znamená, že plavání je mou poslední prezenční hodinou na dlouhou dobu. Náležitě si ho užiju a pak jdeme ještě se spolužákem na oběd. Jelikož se od zítra nekoná škola, volám do výpravny, zda pro mě nemají práci. Hned zítra dostanu zvláštní pořadí linky 7.

Večer se pak stavím za kamarádem v kavárně a píšu blog, zatímco se on učí na zkoušení z Anatomie. Musím říct, že je ideální pracovat takhle ve více lidech, člověka to donutí sednout a dělat. Máte to taky tak?

Středa 11. 3. 2020

7/8 – 90 km

Jak jsem již avizoval, dneska mám hodně zajímavou směnu, jen opět na lince sedm. Trvá necelých osm hodin, začíná v osm ráno a ještě navíc atypicky ve směru do centra. Za pozdní nástup jsem rád! Ráno byla šílená průtrž mračen, která mě zvládla i probudit. Touhle dobou už je naštěstí klid jen stále zamračeno. Kolega přijede z Radlické, tramvaj mi předává prý v perfektním stavu.

Černokostelecká (foto vlastní)

Když dorazím na Černokosteleckou, čeká mě nemilé překvapení. Potopa všude, kam se člověk podívá. Musím zastavit ještě pár metrů před námezníkem, abych mohl z kabiny vylézt suchou nohou. Na Černokostelecké je stejně většinou jen několikaminutový obrat, tak nikomu nezavázím. Skočím si na malou, napít se a zase jedu zpět na Radlickou.

Naučený z pondělí opět navštívím Radlickou kavárnu, a tak je tahle směna opravdu moc příjemná. Udělám ještě pár koleček a poslední kolo už ani nedojedu na Radlickou a střídám, pro změnu, ve směru z centra. Je to opravdu atypická směna, kterou jezdí každý den naše kolegyně, která se stará o malé děti. Teď je však s nimi doma a proto jsem směnu dostal já.

Novinkou z důvodu koronavirové epidemie je opatření ve formě automatického otevírání všech dveří v zastávkách. Cílem je, aby cestující museli využívat co nejméně dotykových ploch při cestování MHD. Místo držení madel za ruce lze použít zakotvenou paži, dveře se vám otevírají všechny a v zastávkách na znamení zastavíme vždy. Snad alespoň trochu pomůžeme od šíření víru.

12/152 – 27 km

A protože je podle našeho výpravčího tahle směna opravdu příliš krátká, posílá mě po krátké obědové pauze ještě na dvě kola na Barrandov. Už jsem párkrát strašil, že mám asi poslední směnu s linkou nahoru na Sídliště Barrandov. No dnes tomu už opravdu je. Výluka začíná za pár dní a já už mám směny do té doby naplánované.

Čtvrtek 12. 3.

16/242 – 60 km

Po dvou týdnech jsem dnes opět vyfasoval obrat na kaliforňanu s našimi „novými“ vozy KT. Ty jsme si půjčili v Ústředních dílnách DP od hloubětínských řidičů. O tom jsem psal v devátém týdnu.

Na cestě na směnu. Začíná na Andělu, tak jsem se s kolegou svezl svým vlakem z Motola. (foto vlastní)

Zatím jsem měl na lince 16 pouze šejdrovou směnu, jedno kolečko, tedy pouze jeden obrat. Dnes mám sice opět směnu šejdrovou, ale o pár hodin delší a dokonce s třemi obraty na kaliforňanu!

Co je „kaliforňan“? Tento kolejový přejezd, na který mohou v Praze pouze vlaky KT8 (napravo kabina vlaku, nalevo právě odjíždějící vlak). (foto vlastní)

Když přijedu na Polikliniku Vysočany, cestující již slyšeli hlášení o výluce a všichni vzorně vystupují. Já si tedy jen vlak zkontroluji a zavírám dveře. Pár minut ve výstupní zastávce počkám, než odjede vlak přede mnou. Poté se vydám přes kolejový přejezd. Na něm je umístěna zajišťovací výhybka, která při mém průjezdu hlasitě cvaká. To proto, že je nastavena do směru odjezdového, a já tedy při svém příjezdu na tu kolej „řežu“ jazyky výhybky.

Zajímavé „noty“ k vozu. Jeden den je vůz vypraven z Motola, druhý den z Hloubětína (tedy z Ústředních dílen). (foto vlastní)

V tuhle chvíli musím provést několik úkonů ke změně stanoviště z jedné strany na druhou. Je toho spoustu, zajistit zrcátka a hrazdu, stáhnout sběrač, pobalit si svých pět švestek,… na vše má řidič jen několik minut! Naštěstí přidělených osm minut na Vysočanech je opravdu dostatečná doba a já mám navíc štěstí na tramvaj, která funguje perfektně.

Tramvaj KT8 je elegantní i když s ostrými hranami (foto vlastní)

Nyní vyrážím směr Kotlářka a následně opět na kaliforňana ve Vysočanech. Pak mám na Palmovce oběd, který strávím v přilehlé restauraci. K obědu mi naservírují moc dobrý steak. Následně si vlak KT8 opět vezmu ve směru na kaliforňana, otočím se na Kotlářce a má směna končí. Opravdu rychlovka a s více než dostatečnou pauzou na perfektně načasovaný oběd. Dnešek považuji za úspěšný!

Při střídání mi vlak zdrželi popeláři. Nedá se nic dělat! Na kaliforňanu budu obracet rychleji! (foto vlastní)

Pátek 13. 3.

Nejsem sice pověrčivý, ale tento pátek 13. jsem byl rád za volno. Přeci jen mám už tak celkem hodně směn v tomto týdnu.

Sobota 14. 3.

Sobota byla plánovaným volným dnem. Těšil jsem se moc, dnes se jede totiž úplně poslední závod ve světovém poháru v biatlonu. Kdo mě zná, tak ví, že jsem velký fanoušek už několik let. Bohužel jsem zjistil, že se směnami v práci se fandění biatlonu kombinuje špatně, a tak jsem letos vynechal až příliš mnoho závodů.

Z důvodu koronaviru se poslední zastávkou na letošní tour stalo Kontiolahti ve Finsku a já si na dnešní den neplánoval nic, co by mě mohlo od závodů rušit. Se slzou v oku na konci televizi vypínám a už teď se těším na další sezónu. Snad už bude za normálních podmínek a s diváky na závodištích.

Neděle 15. 3.

10/12 – 131 km

V neděli jsem se už do práce těšil. O to víc, že mě do ní sveze kolega z kurzu. Chytím si ho na Vinohradech a vezu se přímo linkou 10 až k naší vozovně v Motole. Víkendové nástupy jsou kvůli delšímu rannímu intervalu v neděli dokonce až po deváté hodině, jako tomu je u mě dnes. Směna má necelých devět hodin a já na lince 10 udělám skoro 3 kolečka.

Můj ranní express z Vinohrad do Motola (foto vlastní)

Pro mě zajímavým zážitkem je vyjet z vozovny Motol do Řep a zde se na střední koleji postavit za přede mnou vyjíždějící linku 9. Takto tedy stojíme za sebou dvě 15T: linka 9 a 10. To se mi ještě nepoštěstilo. Ani jeden na tuto kolej standardně nepatříme. To jsou ty nedělní výjezdy!

S desítkou, za devítkou. Pěkná náhoda. (foto vlastní)

Uzavření obchodních center v rámci opatření proti šíření viru se razantně projevilo. Takto prázdný jsem přes den ještě nejezdil. Samozřejmě, člověk ocení absenci aut, klidnější provoz, ale o čem to je vozit v tramvaji vzduch? Tím, že jsem začínal až kolem deváté mám dnes směnu tzv. celodenní. To v neděli znamená, že bych měl jezdit v době největší vytíženosti a tomu to dnes opravdu neodpovídá.

V zastávce I. P. Pavlova. Nejvytíženější zastávka v Praze a na zastávce stojí jen pár cestujících. (foto vlastní)

Již skoro večer vlak předávám kolegyni, které zážitek s prázdnou tramvají vyprávím. Spokojeně si ji ode mě bere a sama vyráží na poslední dvě kola na lince 10. Linka je to dlouhá, takže jich za celý den stihne vlak jen 5.

Shrnutí

Tento týden jsem ujel přibližně 435 km během čtyřech pracovních dní na celkem 5 vlacích (3x 15T, 2x KT8)

Je libo newsletter?

Rok tramvajáka – 12. týden

Jelikož nám začala krize s koronavirem a já tím pádem nenavštěvuji školu, rozhodl jsem se vzít si více směn v práci. Zatím nám funguje provoz bez významných omezení. Pojďme se na tento týden mrknout.

Pondělí 16. 3. 2020

21/12 – 61 km

Když jsem se podíval na vypadlé směny a zjistil, že je ráno k dispozici T6 na lince 21 a odpoledne linka 22, neváhal jsem ani minutu. Výpravčí mi směny ochotně napsal a já se těšil na pondělí jak malý kluk.

Ranní výjezd na linku 21 je bez problémů. Nástup je příjemnější, člověk se vyspí více než na běžnou ranní směnu a navíc ví, že zase brzy půjde domů nebo na oběd.

Můj vůz na mě čekal jako poslední vedle mycího rámu. Rámem projíždí každý vlak po denním ošetření, pokud není odstaven jako tato T6 na vedlejší kolej. (foto vlastní)

Dvanácté pořadí znamená, že vyjíždím z Motola jako poslední. Můj vlak očividně v noci jezdil jako linka 97, přesto ho v depu stihli pěkně uklidit před mým nástupem. Linku 21 jsem měl nedávno, vzpomínáte si ještě na loudající linku 3, která způsobila zpoždění celkem čtyřem vlakům? Bylo to v devátém týdnu a nyní přináším další extrém.

Nevejdeme se na Radlickou (foto vlastní)

Kuriózní situace: vlak přede mnou zjevně předjel na Výtoni vlak linky 7, který má jet minutu za ním. Z toho důvodu nemůže projet na vnitřní kolej na Radlické. Já jsem naopak svou sedmičku předjet stihl, takže stojíme ve výstupní zastávce dva vlaky a čekáme na odjezd linky 7, abychom si zajeli na svou odpočinkovou kolej.

Jak je z fotografie vidět, pondělí je pěkný den, a to se jezdí linka 21 nejlépe. Aktuálně máme sice na modřanské trati asi sedm úseků s omezením rychlosti, nicméně i to se snad brzy zlepší. Navíc si musíme užívat vozů T6, dokud je máme. Postupně nám z vozovny Motol odjíždějí k odstavení v bývalé vozovně Hloubětín.

Dnešní loučení s vozem T6, snad ne úplně poslední (foto vlastní)

Při příjezdu do vozovny se ještě zastavím za panem vedoucím. Aktuálně mluvíme o tom, že bych měl mít od dubna poloviční úvazek. To by znamenalo jezdit 2x do týdne a jeden víkend v měsíci, asi ideální nastavení k dobíhajícímu studiu. Navíc jsem žádný měsíc od nástupu neměl méně hodin, než kolik takový úvazek vyžaduje. Co bude dál, to se ještě uvidí.

22/206 – 60 km

Jeden a půl kola na lince 22? Pro nás novinka, že tuto směnu obsazuje i naše vozovna, a to z důvodu uzavření barrandovské tratě. Pro mě úplně ideální šejdrová směna, protože nástup i odstup se odehrává na I. P. Pavlova, nedaleko mého bydliště. Na linku 22 jdu teprve podruhé, poprvé to navíc bylo o víkendu, kdy je provoz úplně jiný než v týdenní špičce.

Původní 15T na oblíbené lince 22 (foto vlastní)

Nastupuji ve směru z centra a mířím na Nádraží Hostivař. Po krátkém otočení v Hostivaři mě čeká celá trasa linky 22 až na Bílou Horu. Směnu jsem tedy vyfasoval pěknou. Oběma směry jedu celou trasu (linka 22 má totiž i předsunuté konečné Vypich a Nádraží Strašnice).

Jelikož se na Královský letohrádek běžně nedostanu, musel jsem si zde při čekání do času tramvaj vyfotit (foto vlastní)

Úsek kolem hradu patří k jedněm z nejoblíbenějších a pokud se povede počasí (jako právě dnes) opravdu to stojí za to. Snad jen škoda, že je v těchto dnech méně turistů a tak je vzrušení z jízdy na hrad o dost menší. I tak se ale kolem hradu pár návštěvníků pohybuje.

V obratišti Nádraží Hostivař. Kam zmizel transparent? (foto vlastní)

S vlakem se mi jede pěkně. Až na malou komplikaci se zhasnutými transparenty uvnitř vozu funguje v pořádku a je i překvapivě tichý. Fotku výše jsem vyfotil, zatímco jsem vůz restartoval. Po kole a půl se mi ho upřímně nechce ani kolegovi předávat, raději bych se ještě alespoň jedno kolo svezl. Snad budu mít opět brzy příležitost.

Úterý 17. 3. 2020

Úterý by běžně bylo dnem školním. Dopoledne bych si udělal snídani, šel na plavání a večer by nás čekala konzultace ke školnímu projektu. Nyní je všechno jinak, plavání se nekoná. Místo něj máme cvičit sami doma. Já tedy začal s jógou. Konzultace se koná, nicméně online po Skypu. Večer si pak s kamarádem z Brna zahrajeme strategickou hru Europa Universalis, a tak i tento volný den uteče jako voda.

Středa 18. 3. 2020

Ve středu jsem si směnu nevzal. S kolegyněmi z kurzu máme totiž domluvený výlet za Prahu. Z důvodu uzavření škol však musí jedna z nich zůstat s dětmi doma a druhá je pro změnu hrozně unavená z práce.

Vyrážím tedy alespoň na výlet po městě, procházím se a pozoruji dění kolem sebe. Je zvláštní dívat se na tramvajový provoz ve volném dni, kdy nemám informace o tom, co se děje. Co vím jistě je, že nějakou dobu se nesetkáme s pravidelnou linkou na Zvonařce. Linka 23 je aktuálně odstavena kvůli otevřeným kabinám řidiče. Obrací se zde tedy jen služební vlaky, cvičné vozy, případně vlaky přesměrované z důvodu mimořádných událostí. Při mé návštěvě bylo obratiště klidné.

Opuštěná Zvonařka (foto vlastní)

Čtvrtek 19. 3. 2020

9/213 – 140 km

Je čtvrtek a nově jsou zrušeny všechny střídací body (Hradčanská, Nádraží Braník, Palmovka, I. P. Pavlova). To znamená, že tramvajoví řidiči si nestřídají vlaky, přestávky si odbydou na konečných. Výjimkou jsou linky 9 a 22, kde stále funguje tzv. oddělení od vozu. Já se dnes odděluji celkem 2x a čekají mě čtyři kola.

Po prvním kole mě čeká přestávka delší, celá hodina v naší výpravně v Motole. Po návratu na vůz, opět 15T mě nemile překvapí, že mě popohání kolega s linkou 10 za mnou. Při nástupu nervózně drží zvonek a na cestě na Hlušičkovu ho mám jen pár metrů za zádí. Zjevně ho střídající kolega na Andělu předjel, zatímco on měl zpoždění. Za to já ale nemohu.

I na vůz T3R.P dnes došlo.

Po kole a půl a krátké pauze na Žižkově si vyzvedávám žižkovské RPčko. Výhoda linky 9 je právě v tom, že se za jednu směnu podíváte na několik vozů, a tak nejsou kola městem tak monotónní. Kolo a půl je navíc tak akorát na jízdu v podstatě v kuse, a já tak vůz předávám kolegovi rád, protože jsem celkem unavený. Po jedenácti hodinách v práci mířím domů a rovnou do postele.

Pátek 20. 3. 2020

9/202 – 105 km

Jelikož mám ze včera devítku perfektně natrénovanou, dnes si ji beru znovu. Včerejší nástup před šestou hodinou byl ale přeci jen o něco příjemnější. Nevím jak vy, ale já opravdu neumím být ve 4 ráno perfektně fresh. Výhodou pro změnu je, že první cesta Prahou je velmi klidná, vezu pouze pár lidí, stejně rozespalých, na brzký ranní nástup do práce. Aut moc nepotkám a mám čas se rozkoukat.

Brzký ranní nástup a já pak stojím sám v Řepích (foto vlastní)

Dnešní směna je navíc o kolo kratší a čeká mě jen jedno oddělení, a to na Žižkově. Za to jsem dnes velmi rád, z důvodu počínající korona krize jsem odhodlanější více než jindy mít kabinu čistou a uklízet vlak celkem 3x byla včera pěkná otrava.

Při druhém kolem se navíc potkám s aktuálními kurzisty. Vždy s nimi a s instruktory rád poklábosím o tom, jak se jim zrovna daří. Vzpomínám na loňské léto, jak jsme si nikdo nemohli být jistí tím, zda se z nás tramvajáci opravdu stanou. Ten stres kolem učení velkého množství informací je velký, ale potřebný. Deset týdnů je úctyhodně krátká doba na to naučit se novému řemeslu. Celý systém vzdělávání u DPP má můj velký obdiv.

Milé setkání v Řepích (foto vlastní)

Vtipný zážitek z dnešního dne: při posledním kole cestou ze Žižkova si všimnu mladé paní v zastávce Nákladové nádraží Žižkov. Jelikož už jezdím s respirátorem na tváři, zjevně ji svým vzezřením zaujmu. Věnovala mi v zastávce dlouhý zmatený pohled a nastoupila ke mně do tramvaje, předními dveřmi. Když se rozjedu a zabočím do Olšanské ulice, paní z tramvaje hned v další zastávce vystupuje. Zjevně jsem ji tak odrovnal, že si spletla linku. Omlouvám se.

Sobota 21. 3. 2020

13/61 – 76 km

Dnes jsem měl mít úplně jinou směnu. Linka 7 s nástupem ve 4:02. Jelikož mi výpravčí dali zítra směnu noční, poprosil jsem o pozdější nástup. A tak se z tohoto víkendu stal víkend s T6 a hlavně linkou 13. Linku 13 přes den běžně obsazují jen vozovny Pankrác, Strašnice, občas Žižkov. Motol se k této lince dostal na víkend z důvodu výluky u naší vozovny, která neumožňovala večerní výjezd noční směny na tuto linku.

Jediné noty noční linky, která vyjíždí už brzy ráno (foto vlastní)

Já tedy dnes jezdím dopoledne linku 13, po obědě vlak předávám kolegovi a večer si ho převezme noční řidič, který má následně přejezd z linky 13 na noční 99. Linku 13 nemám poprvé. Když dostanu občas směnu za vozovnu Pankrác, je to často právě tato linka. Proto se na klidnou směnu těším, o to spíš, že je s vozem T6. Jak zbytečně jsem se v pondělí bál, aby to nebyla směna s vozem poslední.

Poslední vůz T6 s CVR (celovozovou reklamou) před výjezdem na třináctku (foto vlastní)

Na dnešní směnu jsem vyfasoval Burgenland. Je to jeden z posledních dodaných vozů s evidenčním číslem 8748. Čeká ho dnes opravdu náročná šichta, skoro 22 hodin v provozu! Podle tabulky ranních výjezdů jsem navíc poslední vlak vyjíždějící z Motola před uzavřením úseku mezi Vozovnou Motol a Kotlářkou z důvodu rekonstrukce trati. Za dva víkendové dny se zde vymění několikametrový úsek kolejí.

Výjezd mám na Čechovo náměstí, což jako motolští známe z linky 4. K mému překvapení je na lince s celkovou dobou jízdy kolem 30 minut stejně dlouhá přestávka na Černokostelecké. Díky víkendovým intervalům zde navíc nemusím tak často popojíždět a já jsem ve své T6 moc spokojený.

Žlutý vůz si dává pauzu na Černokostelecké (foto vlastní)

Jelikož nám nákaza kolem koronaviru pokročila, zavedlo se nové opatření. U vozů s kabinou přiléhající k prvním dveřím se nově první dveře nepoužívají k výstupu a nástupu cestujících. Bohužel v případě mého vozu toto není zvenku oznámeno žádnou nálepkou. Přesto na každé zastávce otevírám pouze 2. a 3. dveře, první používám pouze já. Samozřejmě, v případě pár seniorů jsem pro jejich vlastní bezpečnost udělal výjimku a i první dveře otevřel.

S kolegou jsme se při střídání shodli, že nejlepším řešením je využití nálepek „Dveře mimo provoz“. Pro mě zajímavým momentem dnešního dne bylo setkání s jedním postarším pánem na zastávce Vinice. Při mám odjezdu ze zastávky na mě upřeně pohlédl do kabiny, usmál se na mě a zvedl palec pravé ruky. Až po pár dnech jsem se dozvěděl, že toto vzešlo z jisté výzvy, která na občany apelovala, aby podpořili řidiče v první linii. Nevědomky mě to sice hodně překvapilo, ale i potěšilo.

Neděle 22. 3. 2020

99/61 – 122 km

Včerejší report jsem utnul bez dokončení z prostého důvodu. Jak jsem zmiňoval, tento víkend jsem si vytáhl žolíka: víkend s vozem T6 a linkou 13. Tentokrát v pozdních odpoledních hodinách na linku opět nastupuji, tentokrát akorát na jiný vůz T6. Takže pokračujeme.

Vozu T6 kontrast s modrou večerní oblohou sluší (foto vlastní)

Po střídání na I. P. Pavlova mě s vozem 8716 čekají nejprve dvě kola na lince 13. Vše probíhá stejně klidně jako včera. Po půl hodinových pauzách na konečné na Černokostelecké se mi bude velmi stýskat. Je zde klid, možnost odpočinku a i přilehlá toaleta je zde čistší než jinde. Zní vám to hloupě? I toto tramvaják řeší.

Naposledy v Minské ulici (foto vlastní)

Po dvou kolech mě čeká změna. Z Černokostelecké projedu kompletně celou trasu linky 13 až na Čechovo náměstí. Zde se ale už neotočím do Minské ulice, nýbrž budu pokračovat směle až na Nádraží Hostivař. Nutno podotknout, že až na Čechovo náměstí mi na transparentu svítí jako konečná právě tato zastávka.

Na přejezd vyrážím asi v 11 hodin a za celou tři čtvrtě hodinovou cestu vezu pouze 3 cestující. Jistě to je i proto, že městskou hromadnou dopravou jezdí čím dál tím méně cestujících. Na Nádraží Hostivař se mi mění orientace a stává se ze mě noční linka 99. Od teď mě čeká cestování z Nádraží Hostivař na Sídliště Řepy

Již podruhé za tento týden na Nádraží Hostivař, kam se běžně nepodívám (foto vlastní)

Při příjezdu na Nádraží Hostivař mě mile překvapí, že potkávám svůj včerejší vlak – Burgenland. Jezdí pořadí linky 99 přede mnou a tak spolu odpočíváme na každé konečné této noční směny. Noční směna je klidná, jak jsem zmiňoval už u přejezdu, ve městě se nepohybuje příliš mnoho lidí a na konečných je dost času na odpočinek. Co mě na nočních směnách baví je, že jízdní doba je kratší a na rozdíl od denních směn tedy nemusím čekat dlouhé minuty na kontrolních bodech (snad s výjimkou Národní třídy).

Poslední návštěva Řep před zatažením do vozovny (foto vlastní)

Jestli jsem měl do teď vozy T6 rád, za tenhle víkend mi přirostly k srdci úplně. Navíc jsem si oblíbil i noční směny. Líbí se mi na nich rychlá (předpisová) jízda a dlouhé přestávky na konečné. Kvůli tomu si ji určitě při další příležitosti opět vezmu. Atmosféra ve městě je navíc taková komorní, člověk si více váží setkání s kolegy a vtipné pozdravy nejsou výjimkou. Věřím, že mě zase brzy na noční směně uvidíte, ideálně s vozem T6.

Shrnutí

Za tento týden ujeto 566 km na celkem devíti vlacích, z toho celkem 3x na voze Tatra T6A5.

Nepravidelné novinky