Rok tramvajáka – 8. týden

Pondělí 17. 2. 2020

12/142 – 4x 13,6 km

Hned v pondělí ráno jsem vyfasoval typické svačiny na lince 12. Zde máte jasno, že přijede nějaká kombinace vozů 15T a T3R.P. Jiné vozy nejsou běžně na tuto linku vypravovány, což je dáno složením vozoven (Motol a Kobylisy) a zákazem provozu vozů Škoda 14T na Barrandov. To se však může změnit s blížící se uzavírkou Nádražní ulice.

Na střídací bod Na Knížecí přicházím relativně na poslední chvíli. Přesto mě výpravčí požádá o fouknutí v rámci testu na alkohol v dechu. Vše proběhne bez problému, já dostanu lístek s rozpisem pořadí a po kontrole toho, jaké vozy na mě čekají se vydávám střídat na Anděl.

Prvně se svezu s vozem 15T, pak kobyliským RP. Po pauze, kdy si sednu na kávu do blízkého Starbucks se vracím opět na RP a ranní část směny zakončuju na 15T.

V kabině kobyliského vozu 8505. Vzadu má připojený vůz 8504. Foto vlastní.

Ranní část tedy dojezdím a cestou na oběd se už velmi těším na odpoledne.

Vozy ranní části:

2x 15T (9381, 9414)
2x T3R.P (8446+8518, 8505+8504)

4/8 – 75 km

Dostal jsem totiž jediné motolské pořadí na lince 4. Díky tomu se na čtyřku nedostanu moc často, tak je to změna oproti stereotypu ostatních barrandovských linek.

Hned po příchodu do výpravny mě čeká překvapení. I když jsem očekával, že na linku 4 vypravujeme vždy vůz 15T, který tam často potkávám, jedná se o tzv. negarantované pořadí a já dostávám klíče od soupravy vozů Tatra T6.

Kabina vozu 8658 s „velkou“ pákou, tedy bez opěrky na levou ruku. Foto vlastní.

Nadšeně tedy utíkám do depa a k mému překvapení zjišťuju, že jsem navíc vyfasoval vůz s velkou pákou, se kterým jsem zatím neměl tu čest řídit. Kolegyně Vendy mě uklidňuje, že se s ní řídí fajn a pocitově s ní vlak ještě lépe brzdí. Příprava proběhne bez problémů, souprava pracuje jak má a já vyjíždím do terénu.

Díky vozovému jízdnímu řádu zjišťuji, že je odpolední špička o něco kratší než ta ranní a mě čekají jen dvě cesty na Barrandov. Za to jsem samozřejmě rád, protože jezdit bez tempomatu a omezovačů (zvyk z vozů 15T) Nádražní ulicí je celkem otrava.

Vendy měla pravdu, na páku si rychle zvyknu a jezdí se mi pěkně. Na lince 4 mám hromadu času a na Čechově náměstí dokonce pár minut na odpočinek mezi dvěma vozy linky 13. Na první cestě směr Barrandov přichází první zádrhel. V oblouku ze zastávky Moráň směrem na Palackého náměstí dojde pravděpodobně kvůli prudkému oblouku a špatnému doléhání spojení mezi mými vozy T6 k aktivaci záchranné brzdy. Jelikož jsem s touhle situací ještě neměl tu čest, napoprvé se dost leknu. Zeptám se nejprve cestujících, jestli ji neaktivoval někdo z nich. Když pochopím, že to vlak udělal sám, je naštěstí moje intuitivní reakce tedy restart řízení správná. My tak můžeme pokračovat dál.

Linka 4 na výjezdu z vozovny Motol směr Čechovo náměstí (foto vlastní)

Druhé kolo při cestě z Čechova náměstí si dávám pozor a raději jedu více opatrně, aby nedošlo ke škubnutí mezi oběma vozy. Ukáže se, že to pomáhá a já jedu dál bez problémů. Poslední kolo zatahuje odpolední linka 4 z Čechova náměstí rovnou na Vozovnu Motol. Celý nadšený, že budu po dlouhém dni konečně končit zapomenu na svůj slib projíždět obloukem extrémně opatrně a opět dojde k aktivaci záchranné brzdy. Zkušeně restartuji řízení, ale to situaci nevyřeší. Záchranná brzda je aktivovaná stále. Co bude dělat? říkám si. Snad nebudu muset jít ven a nějak si se spojením pohrávat ručně? Zkouším tedy restart řízení ještě dvakrát a už vidím tu potupu, jak budu volat na dispečink stojíc v křižovatce, kde blokuju několik linek a mnoho aut. Napotřetí naštěstí restart problém vyřeší. Oddechnu si a jedu směle zatáhnout do vozovny.

Poslední velké očekávání dne se týká právě zatažení do vozovny. S vozy T6 občas bývá problém, zpětný pohyb občas nenastupuje korektně. Já mám ale štěstí, po správném postupu vše šlape jak má a já tedy odcházím domů dle původního plánu.

Úterý 18. 2. 2020

16/14 – 47 km

Úterý začíná jako každý jiný den. Jediným rozdílem je, že na jedno kolečko na lince 16 přicházím výjimečně včas. Klíčky od vozu si od výpravčího vyzvedávám už 15 minut před nástupem. Ještě si v klidu doplním lahev na vodu a vyrážím k vozu.

Po prvním nastartování vozu se nestačím divit. Na panelu nadřazeného řízení (to na čem běžně řidič sleduje aktuální rychlost vlaku a další informace) vyskočí snad 8 různých závad. Vůz vypínám a po pár minutách v klidu mu dávám ještě druhou šanci. Po zapnutí ta samá situace, hromada nezávislých závad. Seberu se a jelikož je to poprvé, co jsem dostal při nástupu vadný vlak, ptám se depáků opodál, co bych měl dělat. Posílají mě do kanceláře mistra. Ten se ještě ujišťuje, že jsem vlak zapnul korektně. Říkám, že ano, dokonce dvakrát. Dostávám tedy vlak náhradní, záložní.

Druhý vlak už je v pořádku, naběhne bez potíží a já provedu standardní kontrolu funkčnosti dveří, světel a celkovou obhlídku vozu. Jsem v tu chvíli rád, že jsem dorazil do práce brzy a na všechno mám téměř standardní čas. Když už mám vše hotové a začínám se věnovat administrativě, zazvoní mi telefon, výpravna. Výpravčí mi do telefonu vysvětluje, že kvůli mimořádné události musí můj vlak vyjet okamžitě, ještě přede mnou. Tedy se mám já přestěhovat do následného vlaku a tento si vezme řidič v záloze. No paráda. Otevírám ještě kolegovi vrata, aby byl rychle venku a jdu se přesunout o vlak dále. Nemusím vám asi říkat, že na přípravu už třetího vozu mi zbývá pouze 5 minut. Udělám jen to nejnutnější a také se vydávám z vozovny pryč.

Tři vozy před výjezdem z depa (foto vlastní)

Až po výjezdu z depa se dozvídám, že vlak, který mi ujel, vyjel kvůli mimořádné události na náměstí I. P. Pavlova: střet vlaku a automobilu. Jsou vyhlášeny odklony, protože odklízení po nehodě trvá velmi dlouho. Cestujícím v Řepích situaci oznamuji s tím, že až dojedeme na Karlovo náměstí, vše by mělo být již v pořádku. Už na Andělu se dozvídám, že situace byla vyřešena a my můžeme pokračovat po standardní trase.

Místo mimořádné události, náměstí I. P. Pavlova. Nalevo je stále vozidlo policie, napravo pak nabořené vozidlo a vozidlo odtahu. (foto vlastní)

Přesto mě na Lehovci čeká jen rychlá otočka a změna transparentu na zatažení zpět do vozovny Motol. Člověk nečeká, že při tří a půl hodinové směně zažije tolik vzrušení, ale někdy tomu tak prostě je. Já utíkám z vozovny domů pro věci na plavání. Dnes je první školní den a mě čeká tělocvik a večer setkání kvůli multimediálním projektům. Tenhle semestr bude náročný.

Středa 19. 2. 2020

12/6 – 134 km

Ve středu nastupuju už krátce po půl páté. Z toho důvodu opět spím u rodičů v Řepích. Ušetřím si tím asi 30 minut času a tak se lépe vyspím. Musím říct, že ranní výpravna v Motole je takový zajímavý jev: všichni řidiči jsou rozespalí a přesto se ve výpravně mile socializují před nástupem na směnu. Je to velmi sympatické.

Dvanáctka najíždí na Andělu na svou trasu směrem na Barrandov (foto vlastní)

Při devíti hodinové směně mám celkem dvě přestávky na Andělu. Takové směny mám rád, protože při jedné si stihnu nakoupit svačinu na zbytek dne a při druhé už jen relaxuji buď na střídacím bodu Na Knížecí nebo v jedné z blízkých kaváren Starbucks.

Tak rychle jsem z tramvaje vyběhl až jsem zapomněl vypnout čelní světla (foto vlastní)

Jelikož mi dochází vhlčené ubrousky na očištění stanoviště, povede se mi husarský kousek a vyrážím pěšky ze smyčky Výstaviště Holešovice do blízkého obchodního centra Stromovka, kde se nachází nový Lidl. To vše stihnout za 15 minut není zrovna legrace. Povede se to pouze pokud po trase nenaberu výrazné zpoždění, čemuž rozhodně nepomáhají sebevražedné babičky z Holešovic. Skáčou pod tramvaj jako by se nechumelilo. Korunu tomu dala vyučující ze školky, která v kostýmu Krakonoše zatarasila svým tělem koleje v ulici Milady Horákové a chtěla nechat přecházet školku o asi šedesáti žáčcích. Tomu říkám vzdělávání naší budoucnosti.

Budoucí čísla 6003 a 6004 při testovacích jízdách Prahou (foto vlastní)

Na Výstavišti Holešovice mě ještě navštíví ještě zahalené vozy Tater T2, mám na ně posledních pár dní štěstí. Už se těším až budou jezdit odhalené i s cestujícími.

Čtvrtek 20. 2. 2020

DOVOLENÁ

Tyhle dny mám nejradši. Vědomí, že jsem měl být někde v práci a válím se doma za stejné peníze. Takových dní by mohlo být v roce víc, stále jsou však velmi vzácné.

Pátek 21. 2. 2020

12/146 –2x 13,6 km

V pátek nastupuji až v osm hodin a to jen na dvě kola Anděl–Barrandov–Anděl. Obě na kobyliských vozech T3R.P. Vždy si říkám, že mě tam nic nepřekvapí a přesto nebývá den svačin, kdy by se něco neobjevilo. Dnes to však je pouze pozitivní. Po deštivém ránu, kdy se mi vážně nechtělo z postele, dorazím v 8 ráno Na Knížecí akorát na konci této přeháňky. Při cestě na Barrandov si tak užívám krásného výhledu, který se naskytne jen po dešti.

Výhled z kabiny vozu T3R.P na cestě z Anděla směrem na Barrandov (foto vlastní)

9/239 – 50 km

Odpolední část šejdrové směny se skládá ze dvou kol na lince 9 s krátkou přestávkou v naší vozovně. Během směny mě čeká jak výjezd tak zatažení. Linku 9 znám už skoro jako svoje boty a moc mě baví. Ve špičce je to samozřejmě náročnější provoz, ale to je na všech linkách, které jezdí do Řep.

„Odjezd z konečné za jednu minutu,“ hlásí paní Hazdrová. Na výjezdu z vozovny směr Spojovací .(foto vlastní)

Sobota 22. 2. 2020

12/1 –150 km

Na linku 12 nastupuju v pozdních odpoledních hodinách. Jedná se o směnu takzvanou polonoc, kdy končím až po půlnoci. Při předání si mi kolega stěžuje na velmi hlučnou klimatizaci vozu, což se mi hned při cestě z Anděla na Barrandov potvrdí. Po prohlídce vozu na konečné zjišťuju, že navíc v druhém článku nefunguje transparent s číslem linky a zastávkami. Jelikož mám na konečné asi 10 minut času, provedu na Barrandově restart vlaku.

K mému nemilému překvapení restart problém neřeší, naopak se začnou s vlakem dít divné věci. Po vyhlášení nástupní zastávky Sídliště Barrandov si totiž počítač sám „projede“ celou trasu linky až na Výstaviště Holešovice. Tedy mi neumožňuje ani hlášení, ani automatické navolení vlakové cesty (ta staví výhybky do správného směru). Hlásím situaci dispečerovi, se kterým se domluvíme, že si budu až na Výstaviště hlásit zastávky sám a výhybky stavět v manuálním režimu. Tam provedu ještě jednou restart, tentokrát s vypnutým jističem informačního systému.

Z nějakého důvodu se mi však počítač tramvaje na Smíchovském nádraží chytne a dále už spolupracuje. Nicméně jsem těmito komplikacemi už nabral asi čtyř minutové zpoždění a do smyčky Výstaviště Holešovice potřebuji dorazit včas, abych měl na restart čas (závada transparentu totiž přetrvává). Jedu tedy trochu více svižně než normálně. U Nádraží Holešovice mi navíc terénní vozidlo vjede přímo pod kola tramvaje a pak zastaví úhybným manévrem, stále však v kolejích. Co vám budu povídat, tohle první kolo bylo toho adrenalinu až moc. Na konečné ke mně do kabiny přijde technik jízdy a oznámí mi, že právě proběhla kontrola mé jízdy. No skvěle! Zrovna když se pokazí vše co může, tak je tady kontrola. Poprosím ho, ať jde ke mně, abych mohl tramvaj otočit a provést včas restart.

Závada je pak odstraněna a já už zbytek směny můžu jet v klidu. Nicméně z kontroly v takto stresové situaci radost nemám. Doufám, že technik přijde zase brzy, aby mi dal feedback na můj běžný styl jízdy. Na konečné na Barrandově mám chvilku času, tak si můžu tuhle zlobivou tramvaj konečně vyfotit. Všimněte si sedmičky na konci evidenčního čísla. To u vozů 15T znamená, že je to pravděpodobně vůz, který maže oblouky podobně jako legendární mazačka.

Se „zlobivým“ vozem 9367 na Barrandově (foto vlastní)

Zbytek směny už probíhá bez komplikací. Linku 12 mám poslední dobou často, takže mám už natrénované tempo, kdy se nepředjedu a zároveň většinou nenabírám významná zpoždění. Ve Stromovce je klid a na Barrandově si mohu, pokud je to potřeba, skočit do Alberta, což je fajn. Jen poslední půlkolo z Výstaviště na Barrandov je náročnější. Na to, že je středa, se po městě pohybuje větší množství alkoholem posilněných cestujících, kteří dělají trochu bordel. Snažím se je tedy všechny bezpečně dovést na Barrandov, abych se mohl otočit a uhánět do vozovny.

Linka 12 zatahuje do Motola. V zastávce Chaplinovo náměstí. (foto vlastní)

Cesta do Motola je v klidu, v podstatě jako vždy, když se zatahuje z Barrandova nebo Radlické. Na denním ošetření se dozvídám, že budu poprvé zatahovat na objízdnou kolej. Když depák vidí můj překvapený výraz, vše mi stručně vysvětlí, aby mě nic nepřekvapilo. Je to jako zatažení na běžnou kolej, pouze si budu pořád dávat výhybky vlevo. Snazší než jsem čekal, už si to brzo štráduju do výpravny. A tramvaj v klidu spí, dnes pod měsíčkem.

Odstavený vlak na objízdné koleji v Motole (foto vlastní)

Neděle 23. 2. 2020

V neděli dospávám polonoc a pak se vidím s rodiči na rodinný oběd. Jelikož už začala škola, mám toho už od prvního týdne hodně. Pracuji na vzdělávacím projektu pro studenty středních škol a už dnes máme deadline na první návrh zpracování.

Shrnutí

Tento týden jsem ujel přibližně 544 km během pěti pracovních dní na celkem 12 vlacích (nepočítaje 2 vlaky, se kterými jsem se z depa nedostal). Týdenní rekord opět pokořen.

Rok tramvajáka – 9. týden

Pondělí 24. 2. 2020

dovolená

Říkal jsem minulý týden, že je dovolená vzácná? No tak je tu zase. Tohle je ideální období si čerpat volno během náročného února.

Úterý 25. 2. 2020

21/3 –64 km

Dnes jsem byl opět povolán vypomoci vozovně Pankrác. Ráno mě čeká linka 21, kterou znám velmi dobře, protože ji jako Motol vypravujeme také. Jediným rozdílem je, že se na ni nebudu prohánět s vozem Tatra T6, ale pankráckém T3R.P. Na lince 21 jezdí všechny vozy tzv. sólo. Od posledního výjezdu se sólo vozem z Pankráce se ten dnešní liší tak, že neobjíždím celou vozovnu po objízdné, ale z běžné koleje z vozovny rovnou ven. Tak to mě žádná dodávka v cestě nezastaví.

Připravený solo vůz před výjezdem z Pankráce (foto vlastní)

Z Pankráce na linku 21 vyjíždím nejprve do Modřan a pak mě čeká kolo a půl a následné zatažení zpět na Pankrác z Radlic. Na lince mě aktuálně nemůže nic překvapit. Ze zkušeností vím, že z Modřan musím jet na čas tak, aby mě na Výtoni nepředjela linka 7. Ta způsobí to, že se v Radlicích nevejdu na svou kolej a strávím tak přestávku ve výstupní zastávce. Hned první kolo se mi to ale nepovede. Už v zastávce Černý kůň před sebou vidím vlak linky 17, který odjížděl z Modřan asi 2 minuty přede mnou. To je zvláštní, říkám si. Když dojedu na Nádraží Braník, vidím, že vlak stojí na kopečku přede mnou a stále nejede. Já už mám být ze zastávky minutu pryč.

S vlakem linky 17 můj kolega Filip, čeká za zastávkou Nádraží Braník do centra (foto vlastní)

Když vlak dojedu, ještě minutu zde stojíme. Až zpětně se dozvídám, co se zde stalo. Před vlakem linky 17 jel totiž ještě vlak linky 3 a to velmi pomalu. Za zastávkou Nádraží Braník se řidič rozhodl pustit z obratiště vyjíždějící vlak linky 2 a tak vznikl štrůdl tramvají linek 2, 3, 17, 21 a brzy další 17 za mnou. Podle jízdního řádu měl vlak linky 3 na Palackého náměstí celkem 6 minut zpoždění. O tom, že mě předjel vlak linky 7 na Výtoni asi není pochyb.

Před přeplněným obratištěm Radlice ve výstupní zastávce (foto vlastní)

Jinak už je ranní část na lince 21 klidná. V Radlické ulici jsou sice každé ráno pravidelně kolony aut, ale to už beru jako standard a nepřekvapí mě to. Navíc zde při zatažení cestou zpoždění naberu, ale ve vozovně jsem včas, což mě moc těší. Po předání klíčů od vozu se ještě zastavím za známými lektory a instruktory, kde řešíme nedávnou situaci kolem železniční nehody na Pohořelci. Chybami se člověk učí a to jak svými tak ostatních a to je správně.

11/129 – 24 km

Po nedávné směně na lince 11 už pro mě nejsou přestávky I. P. Pavlova–Spořilov–I. P. Pavlova takovou zajímavostí, ale spíše příjemnou povinností. Mám to na tuto směnu jen krátkou cestu z domu a za dvě hodinky jsem hotový. Proto rád vypomůžu, když je to možné.

Nalevo pivní tramvaj, napravo nealkoholická (foto vlastní)

Středa 26. 2. 2020

9/213 – 140 km

Vzpomínáte si na minulý týden? Tehdy jsem před výjezdem z Motola vystřídal 3 vlaky. Dnes opět přicházím do práce o pár minut dříve a jako by se má předtucha vyplnila, čeká mě výměna vlaku. První má závady, se kterými není možné do provozu vyrazit. Depo mi tedy nabídne vlak záložní, se kterým je vše v pořádku a navíc je už nastartovaný. Po kontrole se zdá být vůz v pořádku a já vyrážím na cestu.

S funkčním vlakem mě čeká výjezd do Řep a zatím jen jedno kolo a následná přestávka v naší vozovně Motol. Má směna je dlouhá. Celkově se skládá ze 4 kol na lince 9 a na dalších dvou vlacích pak vychází ve formě kola a půl. Na druhou přestávku se tedy dostanu ve vozovně Žižkov.

Druhý dnešní vlak Škoda 15T (foto vlastní)

Poslední kolo a půl vyfasuju vůz T3R.P a jsem rád za změnu při této dlouhé směně. To ještě netuším, co mě čeká za krátkou chvíli. Kvůli zaklíněnému automobilu v otevřeném kolejovém svršku mezi zastávkami Poštovka a Hotel Golf je vyhlášený odklon linek jezdících na Sídliště Řepy. Vlaky v úseku Motol–Sídliště Řepy zde pendlují a zajišťují svážení cestujících v odříznutém úseku. Já jsem zrovna na cestě z centra a jsem odkloněný do obratiště Kotlářka.

Vlak linky 9 v zastávce Anděl mimořádně míří do obratiště Kotlářka (foto vlastní)

Ve chvíli, kdy jsem v obratišti Kotlářka, se ozve vysílačka dispečera a hlásí, že v uzavřeném úseku bylo uvolněno a vlaky se tedy vrací na své trasy. Když vyrážím z obratiště Kotlářka zpět do centra, očekávám, že jsem na pár minut posledním vlakem, který míří na Žižkov. K mému překvapení mi za pár minut napřímo volá dispečer a žádá mě, abych si odjel počkat do obratiště Smíchovské nádraží na svůj plánovaný čas odjezdu z Anděla. Je to pochopitelné. Dispečer potřebuje vlaky co nejdříve srovnat do časů podle jízdních řádů.

Manipulační přestávka v obratišti Smíchovské nádraží asi na 20 minut (foto vlastní)

Po navrácení na trasu se už pouze otočím na Spojovací a vlak u vozovny Motol předám kolegovi.

Čtvrtek 27. 2. 2020

15/11 – 83 km

Ve čtvrtek mě v plánovaných směnách překvapila linka 15. Ne protože ji moc často nemám, ale mým nástupem a odstupem ze směny. V podstatě běžná směna na lince 15 dnes končí zatažením do Ústředních dílen Dopravního podniku. Důvod je jednoduchý. Zítra, tedy v pátek, začíná výluka v úseku Poliklinika Vysočany – Vysočanská, kde bude umístěný kolejí přejezd tzv. kaliforňan a naše vozovna Motol bude na linku 16 vypravovat oboustranné vlaky, které přes něj mohou jezdit. Musíme si tedy nějaké vozy vyměnit s vozovnou Hloubětín aktuálně detašovanou v ústředních dílnách.

Poprvé se zeleným vlakem 9366 s celovozovou reklamou na Airbank (foto vlastní)

Aby těch zajímavostí nebylo málo, přijede mi navíc zelený vlak, kterému se říká různě. Celkem populárním názvem je Housenka, pro mě je to Alzák. Zajímavým překvapením je fakt, že na voze je nainstalována antikolizní ochrana, čili je na něm umístěno několik čidel, které mají v případě neočekávané situace zamezit nehodě vlaku s dalšími účastníky provozu. Systém je zatím vypnutý a do řízení nijak nezasahuje.

Po několika běžných kolech na lince 15 začínám potkávat vlaky KT8, které už zatahují k nám do vozovny Motol a mě brzy čeká zatažení do „dílen“. Při cestě z Kotlářky tedy míjím obratiště Olšanské hřbitovy a pokračuji dále po Vinohradské třídě. Jelikož do dílen zatahuji od kurzu poprvé, jsem trochu nervózní, co mě čeká. Dle instrukcí by však mělo být zatažení naprosto primitivní.

V běžné konečné zastávce Olšanské hřbitovy avšak na Vinohradské a zatahující do vozovny (foto vlastní)

Nakonec je vše ještě snazší, než jsem předpokládal. Hned za vraty do ústředních dílen na mě čekají zaměstnanci depa jako denní ošetření, kteří si naši motolskou tramvaji převezmou a mě pošlou do výpravny. Klidně bych zatahoval do dílen častěji. Doufám, že budou na naše vozy opatrní a těším se výměnou na ty jejich obousměrné.

Pátek 28. 2. 2020

16/14 –30 km

Je pátek odpoledne a já jsem hned dostal příležitost se na výlukovou linku 16 podívat. Moje směna začíná přímo ve vozovně a její náplní je pouze vyjet do města, obrátit se na Poliklinice Vysočany, svézt cestující do Řep a zatáhnout zpět do vozovny. Jelikož jsem od srpna na voze KT8 stanoviště neměnil, doufám, že mi pomohou instrukce v notách ke směně. Ve výpravně se potkávám s kolegou Gustavem ze Žižkova, který je zde na přestávce na lince 9. Ochotně se mnou jde vůz KT8 připravit a společně si opakujeme, co mě při obratu čeká. Moc dobře si vzpomínám, jak mi ještě v srpnu při obratech s linkou 9 na Spojovací pomohl při jedné z mých prvních změn stanoviště. Je moc hodný.

Vůz KT8 mám rád, ale běžně se na něj dostanu pouze v úseku Anděl–Barrandov–Anděl při přestávkách na lince 5. Teď mám šanci s ním vyrazit do centra. Jelikož vlak v obloucích více vystupuje do strany než běžné vozy, je po trase linky 16 několik míst, na kterých si musím dát pozor. Pro zbytek trasy je to ale skvělý stroj, ze kterého je perfektně vidět, má spoustu dobře umístěných zrcátek a snad jedinou vadu v oblasti výhledu: špatný pohled za mě do salonu (prostoru cestujících).

Vše probíhá standardně. Na Poliklinice Vysočany je navíc dostatek času udělat změnu stanoviště v klidu. Jelikož se za mnou toho dne zastavil i dvorní fotograf @czech_transport, přináším vám pár momentů z této po dlouhé době první směny na vypůjčeném voze KT8.

Sobota 29. 2. 2020

9/19 –171 km

Foto z návštěvy @czech_transport. Před zastávkou Lipanská z centra.

V sobotu jsem od plánovače vyfasoval jednu z nejdelších víkendových směn a to na lince číslo 9. Celkem 5 koleček a na víkendovou směnu je tento den plný nestandardních situací. Hned během prvního kola se při cestě z města na Řepy dozvídám od dispečera o mimořádné situaci na Bertramce, dle všeho střet tramvaje a automobilu. Stojíme v obou směrech. Cestujícím vše včas ohlásím a na Andělu se jich hned několik rozhodne raději využít souběžně jezdící linky autobusů. Nakonec stojíme mezi Andělem a Bertramkou přibližně 20 minut, to znamená pro některé kolegy pouze otočení v obratišti Sídliště Řepy nebo Kotlářka.

Při dalším kole se ozývá dispečer znovu a hlásí, že ve směru do centra se asi 150 m od první události stala druhá mimořádná událost. Jelikož se informaci dozvídám už na Slánské, cestující na ni upozorním s tím, že dost možná bude po všem až na místo dorazíme. Je tomu tak.

Mezi zastávkami Národní divadlo a Újezd (foto: czech_transport)

Poslední nestandardní situací se bohužel stane povolání sanitky do obratiště Sídliště Řepy, kde nereaguje na výzvu policistů bezdomovec ležící na nástupní zastávce. Sanitka stojí na výjezdu po vnější koleji z obratiště a zde tedy vzorně čeká vůz linky 10. Po neúspěšných pokusech o oživení lékař konstatuje smrt a celé obratiště tak přihlíží této smutné události za klidného sobotního dne v Řepích. Ještě při dalším kole leží tělo na zastávce přikryté plachtou a čeká na svou další cestu. Rád svůj vlak večer předávám kolegovi a jdu si po tomhle náročném dni odpočinout.

Smutná událost v Řepích (foto vlastní)

Neděle 1. 3. 2020

Po rekordním únoru, kdy jsem udělal nejvíce hodin za měsíc (a to během toho nejkratšího v roce) jsem si nechal neděli volnou, abych se mohl věnovat rodině, sobě a studijním povinnostem, které šly zatím mírně řečenou stranou. Nyní mám v plánu nechat březen volnější, ale plány jsou jedna věc a skutečnost pak může být úplně jiná. Uvidíme.

Rok tramvajáka – 10. týden

Pondělí 2. 3. 2020

7/11 – 100 km

Dnes ráno mě čeká relativně bezproblémový ranní nástup těsně před šestou hodinou ranní na linku 7. Kvůli stále zavřené podemleté ulici Za ženskými domovy jezdí linka 7 a 21 alternativní trasou po Plzeňské a ulicí Radlickou. Naposledy si tento stav pamatuji v době zácviků v srpnu, kdy do Radlic jezdila linka 15. Měl jsem ji tehdy několikrát a nejradši jsem na celé směně měl ranní výjezd nebo večerní zatažení z Radlic manipulačně, bez cestujících a bez zastavování v zastávkách. Zdá se to možné trochu zvláštní, ale od kurzu jezdím tramvají jen ze zastávky do zastávky. Možnost si trošku vyjet a nestavět každou minutu je tedy velmi příjemná.

Dnes s vlakem 9388 manipulačně na Radlickou (foto vlastní)

Vlak na mě čeká před halou vozovny. Vše funguje v pořádku a já mám dost času si tramvaj před výjezdem alespoň vyfotit. Po výjezdu z vozovny prosvištím mnoho zastávek a před zastávkou Anděl musím z vozu vylézt a ručně si postavit výhybku vpravo do ulice Radlická. Doufám, že kolega za mnou si přestavené výhybky všimne a nezpůsobím sjetí vlaku.

V zastávce Laurová potkávám při výjezdu autobus linky 153, našeho nového partnera na kolejích v Radlicích (foto vlastní)

Směna je klidná, mám štěstí na čas výjezdu. První kolo na cestě z Radlic totiž ještě není žádný provoz a tak se jede velmi pohodlně. V druhém kole, což je někde mezi 8. a 9. ranní je to horší, ale tím setkání s kolonami končí. Větším problémem jsou snad jen bezohlední řidiči, kteří nerespektují značení na silnici a tak naprosto zbytečně brání v plynulém provozu. Posuďte sami:

Avie stojící na kolejích při výjezdu ze smyčky Černokostelecká. Řidič ani na opakovaný signál nezajel do volného pravého pruhu. (foto vlastní)

Jinak si poklidnou směnu na lince 7 užívám. Provoz na Radlické je sice opravdu nevyzpytatelný, občas zde není problém nabrat několik minut zpoždění kvůli navolení do světel z Radlické na Plzeňskou, ale to u linky 7 není takový problém. Pár minut zpoždění nikoho nezabije. S vlakem 9388 se mi jezdí moc pěkně a je fajn mít jednou za čas tramvaj s celovozovou reklamou pro ozvláštnění.

4 kola na lince 7 utekly jako nic (foto vlastní)

Úterý 3. 3. 2020

Úterý je mým volným dnem. Tedy, stále mám ještě hodinu ve škole – plavání v Hostivaři. Nejprve jsem si ráno udělal radost pěknou snídání, kterou ocenila i má kočka.

Chutná snídaně nastartuje úspěšný den (foto vlastní)

Co už mi ale nedošlo, bylo to, že na velké snídaně nejsem zvyklý a obzvlášť ne před výkonem, jakým lekce plavání u nás ve škole jsou. Stručně řečeno, nebylo mi moc dobře. Musel jsem většinu tréninku plavat volně a vyučující mi říkala, ať takovéhle nápady radši smetu ze stolu.

Aby toho nebylo málo, je dnešní den upršený, a tak, přestože mám v plánu návštěvu svého kolegy Roberta na výlukové lince 36 ve Vysočanech, vydávám se radši domů a pracuji na dalších školních projektech.

Středa 4. 3. 2020

Ve středu vstávám brzy a vydávám se na cestu na Vyšehrad. Se spolužákem Matějem zde testujeme únikovou hru Kletba Vyšehradu, kterou nám poskytl náš projektový partner, se kterým vyrábíme geolokační vzdělávací hru.

Součástí hry je i focení některých památek (foto vlastní)

Odpoledne mám nabitý program. Jako student Univerzity Karlovy jsem pozvaný do firmy Deloitte na studentský meetup, dnes s tématem Etika. Na začátku je teoretický úvod od několika předních odborníků společnosti a pak pracujeme v týmech na různých úkolech, které testují naše etické cítění. Večer se na otočku vydávám do Hybernské ulice na výuku Dopadů technologií na společnost a po jejím konci ještě dorazím na afterparty v Deloitte. Samozřejmě jen na chvíli. Zítra mě čeká práce.

Čtvrtek 5. 3. 2020

Upřímně, moc té práce není. Jsem vyslán na školení řidičů 1, kde se seznamujeme s BOZP (bezpečnost a ochrana zdraví při práci) a pak se jdeme celá skupina podívat na krátkou instruktáž k vozu Škoda 15T. Takové opakování ojedinělých situací, které mohou nastat. Čtyřhodinové školení je nakonec moc fajn a já se vydávám pěšky z Pankráce do města na oběd za svými bývalými kolegy.

Zajímavý pohled, na který jsem narazil při cestě ze školení (foto vlastní)

Pátek 6. 3. 2020

4/8 – 50 km

Jelikož mám až na výuku ruštiny pátek volný, přihlásil jsem se o vypadlou směnu na lince 4. Standardně z Motola vypravujeme jen jedno pořadí této linky, a to ráno a odpoledne ve špičce. Tu linku chytím většinou právě tak, že si ji najdu ve vypadlých směnách.

Vánoční tramvaj už bez ozdob na své konečné v ulici Minská, zastávka Čechovo náměstí (foto vlastní)

Zajímavé na lince 4 z Motola je to, že vyjíždí rovnou na Čechovo náměstí. Je tedy prvním vlakem v Minské ulici, kde je manipulační prostor pro linky končící na Čechově náměstí, tedy ještě před linkou 13. Když jsem jel poprvé z náměstí Míru směrem na Jana Masaryka, všiml jsem si přecházející důchodkyně. Ta světla na rohu s Blanickou ulicí znám, zelená pro chodce je hrozně krátká a tramvaje zde mají volno skoro okamžitě. Paní radši utekla zpátky na kraj vozovky, když mě tam viděla stát, tak jsem nelenil a vyšel za ní z kabiny. Řekl jsem jí, že klidně počkám a pomohl ji bezpečně přejít. Co vám budu povídat, měl jsem z toho asi tak stejně velkou radost jako babička. Navíc času jsem měl opravdu víc než dost a alespoň jsem mohl pomoci.

Popletené třináctky na Čechově náměstí (foto vlastní)

Vtipným zážitkem se stala situace, kdy kolega s linkou 13 vypravenou ze Strašnic zřejmě podjel kolegu s linkou 13 z Pankráce. Dostal se tak před můj vlak, i když měl stát za oběma z nás. Zachytí tedy kolegu z Pankráce při příjezdu na Čechovo náměstí z centra a požádá ho, aby se vydal Minskou ulicí v opačném směru a nástup cestujících tak proběhl v Moskevské. Ale co já? Mám tady za ním dalších 10 minut čekat? Po chvíli se mu zřejmě opět ozve dispečink, protože kolega na jejich pokyn z Minské vyjede, ale ne vlevo směr náměstí Míru, jak jsme zvyklí, ale zpět do výstupní zastávky Čechovo náměstí vpravo a já tak mám cestu volnou. Teď už mi nic nebrání vyrazit do vozovny.

9401 před zatažením do vozovny Motol (foto vlastní)

Sobota 7. 3. 2020

3/6 – 96 km

Tomuhle nebudete věřit. Úplnou náhodou dostanu od plánovače směnu za vozovnu Pankrác. Ještě navíc linku 3. A to ve víkendový den, kdy poprvé do provozu vyráží nové pražské vozy T2! Mám tedy tu radost se s jedním z nich každé kolo na Nádraží Braník setkávat.

Před výjezdem s typickým pankráckým vlakem (foto vlastní)

Ještě než na to ale dojde, zjišťuji, že je na víkend celkem rušný provoz. Při výjezdu z Pankráce pouštím v podjezdu pod vlakovou tratí sanitku, která mi navíc k mému překvapení poděkuje. Při cestě z Kobylis směrem do centra zastavuji v Zenklově ulici před nehodou dvou osobních aut na našich kolejích. Jelikož to byla asi zřejmě velká šlupa, má jedno z vozidel kompletně urvané kolo a nelze ho odstranit lidskou silou z kolejiště. Směr z centra se tedy uvolní, ale já stále stojím až do příjezdu hasičů. Ty už pomohou auto z kolejí dostat a já s asi patnácti minutovým zpožděním vyrážím směr Braník, celý natěšený na setkání s vozem T2.

Pan ředitel s tramvajačkou Kájou pózují před novým vlakem. Vedle můj dnešní vlak linky 3. (foto vlastní)

Nejenom premiéra v setkání s vlaky T2, ale poprvé se potkáváme osobně i s tramvajačkou Karolínou. Její práce si moc vážím a je super, že se můžeme vzájemně podporovat. Myslím, že její aktivita pomáhá lidem udělat si lepší obrázek na nás řidiče. Navíc je to fajn kolegyně, se kterou se hezky povídá. Přestávka v Braníku uteče jako nic a já opět vyrážím přes divoké sobotní centrum do Kobylis.

Neděle 8. 3. 2020

9/15 – 170 km

Dnešní směna by byla naprosto běžnou směnou na lince 9, kdyby nebyla výjimečně dlouhá, celkem 5 kol, a nenavštívil mě kamarád a dvorní fotograf @czech_transport. Naplánovali jsme hned několik míst, kde na mě počkal se svým hledáčkem a tak si můžete užít tuto pěknou sbírku z dlouhé nedělní směny.

Na konečných se míjím s kolegyní Pavlínkou, která běžně na lince 9 nejezdí. Od pondělí do pátku ji můžete potkat ráno na lince 7. Běžím jí tedy rychle před jejím odjezdem pozdravit a podaří se nám udělat si i společnou fotku. Večer při střídání se kolega diví, proč jsem měl tak dlouhou směnu a on si bere devítku jen na dvě a půl kola. Holt nám tak občas ty směny vyjdou. Já jsem si svých pět kol užil náramně, navíc jako každou víkendovou směnu v Řepích s občerstvením až do vozu. Děkuji mé drahé mamince.

Shrnutí

Tento týden naježděno celkem 416 km na čtyřech vlacích.