Kurz – 8. týden

První postupová zkouška úspěšně za námi znamenala, že nás hned za týden čeká druhá. I když stále nervózní, všichni jsme se do dalšího týdne pustili s vervou. Jednalo se totiž o týden nejnabitější na různé typy vozů. Po dlouhých týdnech na T3R.P jsme každý den nasedli na jiný typ vozu.

Týden probíhal ve stále stejném režimu: 3 dny jízdy, 1 den opakování a 1 den zkouška. V pondělí jsme vyrazili daleko na východ, do Ústředních dílen Dopravního podniku, kde se nachází dočasné detašované pracoviště vozovny Hloubětín. Zde na nás čekal vůz KT8D5.RN2P (zkráceně KT). Je to vlak jako žádný jiný v pražské síti. Má dvě kabiny, jednu vpředu a jednu vzadu, které jsou absolutně rovnocenné. Používá se tedy hlavně tam, kde je potřeba rychle a pružně změnit směr jízdy. Pokud zrovna neprobíhá žádná taková výluka, najdete je běžně v provozu a poznáte je podle krabicového, čtvercového profilu a podle dveří na obou stranách vozu.

Vůz KT v obratišti Špejchar. Demonstrace průjezdního profilu vlaku v obloucích. (foto vlastní)

Vůz jsem si nezamiloval. Na rozdíl od vozu 15T nemá tak plynulé jízdní vlastnosti, obzvlášť brzdění vozu je velmi cukavé a při rozjezdu je naopak nezbytné vyklápět ruční řadič, aby byl rozjezd plynulý. KT je také první vůz s hned několika funkcemi ručního řadiče. Lze s ním například zavírat dveře cestujících nebo odbržďovat zajišťovací brzdu při rozjezdu. Standardem už je světelná a zvuková houkačka ve formě tlačítek na řadiči.

V úterý jsme nemuseli cestovat za vozem tak daleko. Čekal na nás ve vozovně Strašnice a jednalo se o vůz T3R.PLF, tak zvanou wanu. Tuto přezdívku vůz získal díky tomu, že narozdíl od klasického T3R.P má uprostřed sníženou podlahu, která umožňuje bezbariérové cestování tramvají. Důležité je ještě zmínit, že spolu s vozem KT8 mají oba tyto vozy širší průjezdní profil v oblouku, což znamená, že ne všude se vozy vejdou tak dobře, jako ty ostatní. Například u Národního divadla se ani jeden tento vlak nesmí míjet s jiným tramvajovým vlakem z důvodu hrozící kolize.

S wanou v opuštěném obratišti Dlabačov (foto vlastní)

Náš šikovný instruktor Mirek navíc zajistil, že jsme kromě tohoto vozu dostali i druhý vůz ke spřažení a měli jsme tedy možnost cestovat celý den v soupravě. S vozem se jezdí v podstatě stejně jako s každým jiným vozem T3R.P s tím rozdílem, že narozdíl od čelisťových brzd je vybaven brzdami kotoučovými kvůli své větší hmotnosti a ani zde se nevyhneme používání tlačítka k odbrzďování brzd při rozjezdu. Druhou důležitou změnou oproti klasickým vozům T3R.P je vybavení kabiny řidiče klimatizací (všimněte si na fotce výše 4 výduchů klimatizace). Benefit, který je obzvlášť v těchto letních dnech opravdu oceňován.

Středa byla dnem opakovacím. Kromě toho proběhlo ještě tzv. adaptační školení, kdy nás navštívil jeden z podnikových psychologů a povídal si s námi o naší budoucí práci. Opakování proběhlo dobře a my jsme si byli o něco jistější, že páteční zkouška bude úspěšná. Ve čtvrtek nás čekala jízda na novějším typu vozu, tentokrát Škoda 14T, které sídlí ve vozovně Kobylisy. Zajímavé na této jízdě bylo to, že jsem na ní byl sám, protože kolega Martin měl jiné starosti. Poprvé jsem si tedy vyzkoušel jízdu několik hodin sám pod dohledem svého instruktora.

Škoda 14T, konkrétně „Vymlouvačka“, na Zvonařce (foto vlastní)

Přiznám se rovnou, Škoda 14T byla zatím mým nejoblíbenějším vozem ze všech. Původně městský vlak přestavěný na tramvaj jezdí neuvěřitelně plynule. Navíc má už spoustu vychytávek, které umožňují řidiči vytvořit příjemnou a bezpečnou jízdu. Velmi rychle jsem si navykl na používání omezovačů rychlosti a tempomatu. Navíc jsem vyfasoval moc pěkný vůz jménem Vymlouvačka z nedávné kampaně DP proti černým pasažérům.

Jízdu jsem si opravdu moc užil a po krátkém opakování z techniky s mým instruktorem jsem věděl, že páteční zkouška bude v pohodě. Bylo to tak. Všichni jsme uspěli a po právu jsme to v alespoň malé skupince oslavili. Druhá průběžná zkouška za námi. Teď už se jen perfektně doučit kompletní linkové vedení se všemi zastávkami a příští pátek bude hračka.

Kurz – 9. týden

Co vám budu povídat. Poslední postupová zkouška byla pro většinu kurzu největším strašákem. Tramvajová síť v Praze má asi 600 zastávek, 25 denních a 9 nočních linek. Tohle všechno se po kurzistech chce umět.

Pilné studium je v kurzu třeba (foto vlastní)

Než se ale k pátku dostaneme, čekaly nás ještě další cvičné jízdy. V pondělí jsme měli kvůli Martinově absenci v předešlém týdnu opět jízdy na voze 14T, aby se na něm alespoň jednou během kurzu mohl svézt. Shodli jsme se, že se nám oběma líbil zatím nejvíce ze všech. V úterý jsme se už podruhé svezli na voze 15T a přeci jen byla jízda lepší než napoprvé. Mám pocit, že jsme prostě měli až příliš vysoko posazené očekávání a teď jsme do toho šli s tím, že se chceme s vozem co nejvíce sžít, a to se podařilo.

Nejzajímavějším dnem celého týdne ale byla překvapivě středa, den bez jízd. Byli jsme totiž pozvaní na prohlídku na centrálním dispečinku DP. V jednom dni jsme se seznámili s plánovači směn a s dispečery, kteří přijímají a zpracovávají hlášení od řidičů. Cítím k tomu týmu velký respekt, protože jsem za těch pár minut stihl zaznamenat, že jejich práce není vůbec jednoduchá a musí zvládnout řešit i několik událostí zároveň. Bylo skvělé vidět i na druhou stranu, komu to vlastně přes tu mušli v tramvaji volám a jak s mým hlášením dispečeři pracují.

Starší foto z provozního dispečinku DP, (autor: DPP, zdroj: Metro.cz)

Ve čtvrtek byl opět den jízd a my měli pro změnu opět netradiční vůz, tyristorku T3M. Hybrid mezi starými zrychlovači a novými T3R.P byl pro nás spíše zábavným zpestřením. Tolik těchto vozů v Praze už nemáme a pokud se na něj dostaneme jednou za rok, tak budeme rádi.

Občas se ty cvičky na Vápence štosují. Asi potřebují doplnit palivo!

Obávaný pátek je tady. Všichni si na poslední chvíli vyměňujeme moudra ohledně toho, jak si zapamatovat zastávky v odlehlých částech Prahy jako jsou Modřany nebo Libeň. Zkouška probíhá dle očekávání. Máme za úkol vyjmenovat trasu linky po zastávkách. Na vybraných křižovatkách jsme dotázání vyjmenovat všechny linky, které daným místem projíždí včetně těch nočních. Pár dotazů k tarifu PID a smluvním přepravním podmínkám a hotovo. Byl jsem venku ani ne za 20 minut, snad nejrychleji ze všech frekventantů. Uspěli jsme úplně všichni, což mi udělalo ohromnou radost. Abychom měli tento den ještě o něco pestřejší, navštívil nás ve vozovně Pankrác první sériově vyrobený vůz T3 připravený na komerční jízdu (má fotografie exteriéru a interiéru níže). Tomu říkám milý konec úspěšného týdne.

Kurz – 10. týden – velké finále

A je to tady. Konec kurzu. Poslední týden byl celkově hektický. V pondělí nás čekalo opakování a organizace tohoto týdne. Zároveň k nám přišla návštěva z oddělení vytváření jízdních řádů. Dověděli jsme se, že při ideálním počtu 12 kurzistů jsme rozděleni napůl mezi dva dny státních závěrečných zkoušek ve středu a ve čtvrtek. Zkusili jsme si také identifikace základních závad ke zkoušce.

Úterý bylo tedy posledním dnem jízd, kdy jsme mohli opakovat znalosti potřebné ke státní závěrečné zkoušce. Ale to nebylo všechno. Abychom měli možnost nahlédnout do historie Dopravního podniku, u kterého jsme již během kurzu zaměstnaní, vzali nás instruktoři do muzea ve Střešovicích. Bylo moc fajn společně vyrazit za poznáváním, stala se z nás kurzistů celkem dobrá parta. Dokonce si už píšeme i na Facebooku!

Evoluce pražských tramvajových vozů

V muzeu jsem byl naposledy jako malý kluk a moc jsem si to nepamatoval. Díky znalostem načerpaným z kurzu už ale byla prohlídka o dost zajímavější, bylo skvělé porovnávat vozy mezi sebou a udělali jsme si i pěkné fotky.

Dobová reklama lákající na den pražských dopraváků a s nabídkou zaměstnání

Státní závěrečná zkouška

Středa byla pro první půlku z nás dnem D. Státní závěrečná zkouška se skládá ze tří částí. Nejprve se píše písemný test složený ze všech tří předcházejících zkoušek tedy předpisů, techniky a organizace dopravy. Druhou částí je simulace závady na voze T3R.P, její diagnostika a postup opravy. V této části jsme už všichni seděli na cvičném voze a po jednom vstupovali do přední části vozu a odpovídali na otázky. Poslední a nejdůležitější částí je samozřejmě jízda. Na voze jsme všichni společně a každý jde řídit na 20 minut ukázku své jízdy. Instruktor, který je členem zkušební komise (zbytek je vedení vzdělávání, pracovník z centrály DP a úředník drážního úřadu) oznamuje další trasu jízdy. Je potřeba dodržovat všechny předpisy a jet plynule jako s cestujícími. Hlavní je nejet špatnou trasu, pokyny jsou dávány podle linek, takže je kurzista už musí perfektně znát.

Sraz několika cvičných vozů v obratišti Špejchar

Nebudu vás dlouho napínat. Ve středu jsme uspěli všichni. Po zkoušce jsme si jeli vyzvednout oprávnění k řízení tramvajového vlaku na magistrát. Čtvrtek se až tolik nevyvedl. Jeden kolega bohužel sjel z trasy a musel zkoušku opakovat v pondělí. Naštěstí úspěšně. Naše první půlka zatím ve čtvrtek odešla do Ústředních dílen fasovat uniformy a ještě jsme si mohli jeden den zajezdit s cvičnou tramvají.

Na fasování uniforem je potřeba se dobře připravit. Dvě velké tašky jsou minimum.

Pátek už byl příjemný. Dostali jsme všechny osvědčení o ukončení kurzu. A zároveň svůj harmonogram zácviků bez cestujících. Poté jsme se všichni rozprchli směrem do svých vozoven, zde jsme se seznámili s našimi vedoucími a dostali naplánované další zácviky, už s cestujícími. O prvním týdnu po kurzu vám napíšu už brzy. Máte se na co těšit.